23 Şubat 2012 Perşembe

OSMANLI'NIN ÇÖKÜŞ NEDENİ!


Aşağıdaki fotoğraflar, Tekirdağ’ın sahil köylerinden birinde çekildi. Fotoğraftaki yapı, köyün eski sakin(!)leri olan Rumların üzüm ezmekte kullandıkları bir yapı. Bu mermer parçasını önemli kılan şey ise, biraz daha yakından bakınca görülecek ve bütün Türklerin aklını başına getireceğini umduğumuz bir şey.

İkinci fotoğrafta görülen arma Yunan Kraliyet arması ve altındaki tarih ise 1869’u gösteriyor.
1869, yani 1829 Mora ayaklanması ertesinde kurulan ve kimseyi bulamadıkları için de başına Alman Habsburg hanedanından bir prensi, Ortodoks edip kral olarak geçirdikleri, Yunan Krallığı’nın daha Atina’dan öteye geçemediği yıllar.

Yıl: 1869! Osmanlı tahtında Sultan Abdülaziz var ve Osmanlı bir müddetten beri, Düvel-i Muazzama tarafından Avrupa devleti sayılıyor ve toprakları uluslar arası antlaşmalarla güvence altında.

Ve bu yılda, Payitaht-ı Şahane’ye sadece birkaç saat uzaklıkta bulunan bir Rum köyünde, üzerinde Yunan Kraliyet arması bulunan bir üzüm ezme yapısı..

Tarihçisi, iktisatçısı, dinlisi, dinsizi, ilgilisi, ilgisizi herkes tartışıyor: “Osmanlı neden çöktü?” diye. Ve buna kendi itikatlarınca bir neden bulmaya çalışıyorlar. Sanıyorum bu fotoğraf Osmanlı’nın neden çöktüğünü açıkça ortaya koyuyor. Anlayana..




Hiç yorum yok: