6 Mart 2017 Pazartesi

VAH Kİ VAH!

Güdül Salihler Köyü yakınlarında merhum Servet Somuncuoğlu tarafından keşfedilen ve tanıtılan kaya resmi alanları önce Servet Somuncuoğlu tarafından hazırlanan "Damgaların Göçü" aıyla 3 (üç) bölüm halinde TRT-Belgesel kanalında yayınlanmış, Eylül 2012'de ise kitap halinde sunulmuştur. 1. fotoğrafta merhum Somuncuoğlunun bin güçlükle hazırlayıp yayınlattığı bu kitabın kapağını görmektesiniz.

Bugün yayınlandığını öğrendiğim bir başka kitapsa (bkz. 2. fotoğraf) Necati Demir imzasını taşımakta. Burada birkaç problem var. En öncelikli sorun sayın Doç. Dr. Mustafa Aksoy hocamızın tesbit ettiği üzere kapak. Kapakta bulunan şekil, rahmetli Somuncuoğlu tarafından hazırlanmıştı. Kapaktaki şekli aynen almanın Türkçemizde bir değil, bir kaç karşılığı da bulunmaktadır. Ancak bunu burada dile getirmek gereksiz olur.

İkinci kitabı okumadım. Ancak yazarla alakalı başka bazı tesbitlerim de olduğundan sormak ihtiyacı hissediyorum:

1. Yazar, Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalında profesördür. Arkeolojik malzemeyi, hele ki kaya resimleri gibi tamamen uzmanlık gerektiren bir alanı, hangi bilgi birikimle yorumlamıştır? Bu durumda mesela ben de dil öğretimiyle alakalı kitap yazabilir miyim?

2. Güdül Salihler Köyü arazisinde bulunan kaya resmi alanlarıyla alakalı arkeolojik çalışma, henüz, yapılmamıştır. Bu sebeple alanla alakalı tek ciddi yayın, merhum Servet Somuncuoğlu'nun yukarıda bahsettiğim kapsamlı eseridir. Yazar acaba kapakta olduğu gibi içerikte de "nasılsa vefat etti" düşüncesiyle bunları kullanmış olabilir mi? Bilmiyorum. Rahmetli Servet Somuncuoğlu'nun yukarıda bahsi geçen belgeselin çekimleri sırasında ne sıkıntılar yaşadıkları, ekibin bilimsel heyetinde bulunan sayın hocalarımıza da sorulabilir.


"Kitabı okumadın da ne diye hakkında yazıyorsun?" diyenlere de peşin peşin şunu söylemek isterim; bir tv programında Moğolistandaki Tonyukuk Anıt Alanının yanında röportaj verirken "Tonyukuk Kağan ordularını toplayıp buraları işgal eden Çinlileri kovdu. Hep birlikte Ötüken'e gittiler" diyen, başka bir programdaysa 120 kitap yazdığını söyleyen yazarın böyle kendi alanıyla zerre alakası olmayan bir konuda yazdığı "şey"in ciddiliği konusunda şüphelerim yüksek. Kaya resimleriyle alakalı kitap yayınlamak Türk Dili Eğitimi hocasına kaldıysa eğer vah ki vah!

Görelim, bakalım ne olacak...




Hiç yorum yok: